Waarom succesvolle digitalisering mooier is dan het winnen van de Champions League


Betere werkprocessen ondersteund door een passend informatiesysteem en gedragen informatiebeleid. Dat is eigenlijk wat ik met elk project nastreef. Een gemeenschappelijke visie op digitalisering en informatisering, waar alle hardware en alle software op aansluit, en die breed wordt gewaardeerd binnen de hele organisatie. Pas dan levert digitalisering namelijk echt iets op.

Het juiste team samenstellen

Dat is mijn visie, dus. Maar om dat te bereiken heb je een team nodig. En hoe stel je zo’n team samen? Dat is een wonderlijk proces, heb ik door de jaren heen geleerd. Intuïtie en ervaring spelen een belangrijke rol. Mensenkennis - wat dat dan ook precies mag wezen - ook. De durf om iets te doen en om iets te laten. En vertrouwen, bovenal, in de mensen die deel uitmaken van het team.

Om te beginnen moet het (kern)team niet te groot zijn. Tussen de vijf en tien personen is ideaal. Groot genoeg om divers te zijn wat betreft expertise, ervaring, leeftijd en gender. Maar klein genoeg om iedereen in direct contact te houden met iedereen.

De leden van het team beschikken over inhoudelijke kennis van zaken, dat spreekt vanzelf. Maar ze moeten ook ambitieus zijn. Een team heeft een doel en de leden van dat team moeten er zin in hebben om dat doel te bereiken, anders gaat de lol eraf en daalt de kans op een goed resultaat.

Luisteren en kijken

Hoe weet je of mensen aan deze voorwaarden voldoen? Door te luisteren naar wat ze zeggen en te kijken wat ze doen. Dus een gesprek aangaan over hun wensen en hun visie en gade te slaan hoe ze dat aanpakken in de praktijk.

In een team worden afspraken gemaakt en planningen gedeeld. Dat moeten gedragen afspraken en planningen zijn. Als je leiding geeft aan zo’n team is het jouw taak om ervoor te zorgen dat iedereen aangehaakt is. Op een gegeven moment is het tijd voor een besluit. En ook dat besluit moet breed worden gedragen. Vaak hakt één iemand de knoop door, maar als de anderen er niet achter staan, vergeet het dan maar.

Helaas vallen er bij veel teams mensen buiten de boot. Dat is maar zelden omdat deze mensen incompetent zijn, maar meestal omdat ze niet over eigenschappen beschikken die het team versterken. En soms zelfs eigenschappen hebben die het team zouden verzwakken. De kunst is dan om dat op een respectvolle manier te delen en indien mogelijk te kijken of er een andere rol of positie mogelijk is.

Geen verliezers

Is dit eenmaal achter de rug, dan heb je een goed team. En een goed team is het mooiste wat er is. Een goed team dat resultaat boekt, dat is met maar weinig te vergelijken. Met een voetbalteam dat het landskampioenschap wint, misschien, of zelfs de Champions League. Maar bij een voetbalkampioenschap heb je ook altijd een verliezer. En dat heb je bij een succesvol digitaliseringproject in de zorg niet. Dus misschien is dat nog wel mooier.

Succesvolle projecten

Benieuwd naar voorbeelden van succesvolle projecten? Terug naar het overzicht

Drivers voor zorgtransformatie: wie is in de lead?

Woensdag 8 maart 2023 is het tijd voor de CIO-platformbijeenkomst. Deze middag nemen Robin Hoogduin (CIO van het Haaglanden MC), Loren Kruseman (zorgvernieuwer en manager EPD-dienst bij het OLVG) en Anneke van Veen (longarts en CMIO digitale zorgtransformatie bij het CWZ) u mee in hun visie op zorg, innovatie, technologie en data als dominante drivers voor zorgtransformatie.

Aanmelden