ECD-inventarisatie 2024 jeugdhulp


M&I/Partners voerde opnieuw de ECD-inventarisatie uit in de jeugdhulp. De gegevens zijn dit jaar voor het eerst weergegeven in een interactief dashboard. Ontdek hoe de markt zich het afgelopen jaar heeft bewogen.

Dashboard ECD-marktinventarisatie jeugdhulp

Bevindingen ECD-marktinventarisatie jeugdhulp 2024

Dit jaar stapte één jeugdhulporganisatie over, van Myneva naar Care4 van SDB. Myneva komt daardoor niet meer voor in onze lijst met grootste jeugdhulporganisaties. Het marktaandeel van SDB, dat afgelopen jaar Avinty overnam, stijgt hiermee licht naar 73%. Bij Medicore en Adapcare zijn geen wijzigingen te zien.

Slechts 31% van de jeugdhulporganisaties heeft een cliëntportaal in gebruik, hier zijn geen verschuivingen te zien ten opzichte van vorig jaar. In ons artikel van vorig jaar over het gebruik van het cliëntportaal concludeerden wel al dat de meeste jeugdzorgorganisaties nog maar aan het begin staan van dit traject en dat ze daarin tegen een aantal complexe vraagstukken aanlopen, zoals de inzagerechten van de verschillende gezinsleden. 

We zien dus dat er nauwelijks organisaties bezig zijn met de selectie van een nieuw ECD of de implementatie van het cliëntportaal. Ook zijn er geen nieuwe ECD-leveranciers die de stap maken naar de jeugdzorg. Vanuit de jeugdhulporganisaties is wel behoefte aan steeds betere ondersteuning van het ECD, zoals het verlagen van de administratielast, meer gebruik maken van data om de juiste hulp in te zetten en het betrekken van de jeugdige en het (pleeg)gezin bij de dossiervoering. Maar doordat de sector financieel onder grote druk staat en er weinig keus is,  ontbreekt vaak de mogelijkheid hier stappen in te zetten. Met de overname van Care4 door SDB Groep en het Franse Extens als nieuwe investeerder voor Medicore wordt mogelijk weer een impuls gegeven aan de verdere doorontwikkeling in de software. Dat houden we de komende tijd scherp in de gaten.

Grootste jeugdhulporganisaties

Het is belangrijk om te benadrukken dat onze inventarisatie zich richt op de grootste jeugdhulporganisaties in Nederland op basis van jaarlijkse omzet. Dit betekent dat het aantal klanten van een leverancier in ons overzicht alleen het marktaandeel binnen deze grootste organisaties weergeeft. Een leverancier die kleiner lijkt in onze inventarisatie kan dus in werkelijkheid een groter klantenbestand hebben bij kleinere organisaties die niet zijn meegenomen in onze selectie. Leveranciers die alleen kleine jeugdhulporganisaties in hun klantenbestand hebben komen niet voor in onze inventarisatie.   

Interactieve functionaliteit en overzichten, wat kun je zien?

Het overzicht in het dashboard ECD-inventarisatie bestaat uit een aantal grafieken die op verschillende wijze inzicht geven in de marktverdeling en de verschuivingen per jaar. Links bovenin kan het peiljaar geselecteerd worden.

In dit dashboard is ook een volledig overzicht van alle zorgorganisaties en leveranciers opgenomen. Daarnaast is deze lijst van alle zorgorganisaties ook onderin te downloaden.

Disclaimer:

We streven er elk jaar naar om een zo correct en compleet mogelijk overzicht te presenteren. De peildatum van dit overzicht is 1 juli 2024, alleen ECD’s die op dat moment in productie zijn worden geteld. De definitie van ‘een cliëntportaal in gebruik’ is: ‘een (deel van de) jeugdigen en diens wettelijk vertegenwoordigers heeft de mogelijkheid (gekregen) om in te loggen en heeft inzage tot onderdelen van het dossier en/of de mogelijkheid om vanuit daar te communiceren met de hulpverlener(s).

De gegevens zijn verzameld via de ECD-leveranciers en bij onduidelijkheden geverifieerd bij de jeugdhulporganisaties. Ook dit jaar worden er mutaties met terugwerkende kracht doorgegeven. Hierdoor ontstaan er enkele verschillen in de aantallen die voorgaande jaren zijn gepubliceerd. De situatie van 2022, 2023 en 2024 bevat nu de meest actuele informatie op basis van de gegevens die bij M&I/Partners zijn aangeleverd.  We hebben daarnaast een splitsing van één organisatie naar twee organisaties (Xonar en JENS) verwerkt, waardoor er dit jaar niet 25 maar 26 jeugdhulpinstellingen op de lijst staan. Omdat beide organisaties gebruik maken van een ander ECD, zijn ze voor de leesbaarheid ook bij 2022 en 2023 als aparte organisaties opgenomen.

M&I/Partners heeft als onafhankelijke partij bijna 40 jaar ervaring om u te adviseren en begeleiden bij ECD-vraagstukken. Met ruim 120 ECD/EPD-opdrachten in de care kennen wij de markt, de leveranciers en de verschillende systemen.

Ontdek onze ECD activiteiten

Ontdek onze opdrachten voor onze klanten



Terug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

Rondetafelgesprek met bestuurders in de zorg. Wat staat zorgorganisaties te wachten op het gebied van innovatie, e-health en persoonlijke gezondheidsomgevingen. Hoe ga je als bestuurder om met deze ontwikkelingen? Die vragen stonden centraal in een rondetafelgesprek van M&I/Partners met zes bestuurders in de care.

Lees verder

Zorgvisie ICT - Een persoonlijk gezondheidsdossier ondersteunt mensen om de regie te nemen over hun eigen gezondheid en over de geboden zorg. Wanneer een zorgaanbieder besluit een pgd aan te bieden aan zijn cliënten, zal hij daarvoor strategische afwegingen maken. De strategische keuze is vervolgens bepalend voor de manier waarop een pgd wordt ingezet.

Lees verder