Rutger Leer in gesprek met Piet Hendriks, patiënt en betrokken bij de PGO-proeftuin in Zoetermeer, over #patiëntparticipatie. Toegangsrechten, eigenaarschap, bekostiging, het gevaar van hacking. Er moet nogal wat worden geregeld en afgedekt voor een landelijke invoer van de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). “Als de PGO’s goed functioneren, heb ik er alle vertrouwen in dat deze bijdragen aan betere zorg tegen lagere kosten."
Lees verderDe ontwikkelingen rondom PGO’s gaan snel. Het aantal leveranciers dat zich certificeerde voor MedMij en hun product presenteerde als nieuw PGO liep in rap tempo op. Ook breidden de functionaliteiten van bestaande producten zich snel uit. Dit maakt het een uitdaging om de PGO-vergelijker up-to-date te houden en u te voorzien van correcte en volledige informatie.
PGO-vergelijker offline
Vanuit deze ontwikkelingen hebben we gekozen de PGO-vergelijker offline te halen. Wel blijven we natuurlijk onze kennis delen rondom dit thema. We zien dat vragen rond PGO’s op dit moment veelal samenhangen met vragen rond regiosamenwerking. Wij nemen u graag mee in deze PGO-update.
Vragen
De meeste beweging rondom PGO’s wordt geleid door subsidies. We verwachten dat PGO’s op korte termijn een vaste plek krijgen in de zorg en dat er nieuwe vragen ontstaan. Vragen waar pas ruimte voor is als organisaties voorbereid zijn en patiënten/cliënten/burgers meer bekend zijn met de mogelijkheden die een PGO biedt. Hierbij valt te denken aan gegevensuitwisseling in samenwerking. Waar dat nu nog moeizaam of op papier gaat kan, wanneer een patiënt naar een nieuwe fysiotherapeut gaat en informatie wil delen over een eerder revalidatietraject, een patiënt zelf zijn gegevens delen en deze kennis overdragen. Andere voorbeelden zijn de inzet van de PGO in monitoring op afstand, vroeg signalering en preventie.
Een PGO brengt ook organisatorische vragen met zich mee. Hoe gaan we samenwerken en in welk “dossier” zet je nu wel of niet de informatie? Wie beantwoordt de vragen van patiënten? Stel je eens voor dat we niet goed weten uit welk bronsysteem de informatie komt. Kortom, we zien nog veel vragen die gaan komen gerelateerd aan de PGO ontwikkeling. M&I/Partners zorgt dat we ook op die vragen voorbereid zijn. En hier in de toekomst samen met onze klanten een passend antwoord op kunnen formuleren.
PGO-projecten
Afgelopen tijd hebben wij meegewerkt aan diverse PGO-projecten.
- PGO-Proeftuin VIPP Programma InZicht subsidie
Fundis hebben we ondersteund bij de PGO-proeftuin van het programma InZicht subsidie. De proeftuin ‘versnelde invoering digitale gegevensuitwisseling’ is onderdeel van een groter subsidieprogramma van het ministerie van VWS, met de naam InZicht. Met dit programma wil VWS dat digitale gegevensuitwisseling in de langdurige zorg versnellen. Twee jaar werkten we samen aan de use case van gegevensuitwisseling in de regio Zoetermeer vanuit het oogpunt van de geriatrische zorg en thuiszorg. Kennis en ervaringen werden op landelijk niveau gedeeld met VWS, ICTU en andere programma’s. Deze PGO-proeftuinen zoal hebben we ook begeleid in de regio’s Twente en Friesland. - PROVES pilots LangeLand Ziekenhuis
Naast de PGO-proeftuin van Fundis hebben we ook diverse “MedMij PROVES pilots” ondersteund. PROVES is een programma dat op verzoek van Stichting MedMij de werking van MedMij in de praktijk toetst met Proof of Concepts en gecontroleerde livegangen (GLG’s). Hierbij hebben we niet alleen de technische uitwisseling beproefd maar leerden we ook wat de impact is voor de zorgverleners en patiënten. De samenwerking tussen de eerste lijn en het ziekenhuis, de techniek (Chipsoft zorgplatform, PGO’s) en de functionele kant hebben ons veel inzichten gegeven over de werking en impact van de PGO’s. - NVZ VIPP 5 kick off
Dankzij onze kennis en ervaring met de PGO-proeftuinen en PROVES pilots hebben we tijdens de start van de VIPP 5 subsidie een presentatie mogen geven over de lessons learned. - PGO-advies Zuid-Hollandse eilanden
We hebben de Zuid-Hollandse eilanden, vanuit onze regiorol, ondersteund bij het schrijven van een visie op PGO’s in hun regio. Dit omdat verschillende organisaties met PGO’s bezig waren. De huisartsen vanuit OPEN Care van InZicht en het ziekenhuis vanuit VIPP 5. Deze combinatie komt in veel regio’s in Nederland voor.
Inspiratie opdoen?
Zorg & ICT Beurs | 2,3 en 4 november 2021
M&I/Partners helpt en inspireert u in uw zoektocht naar zorgplatformen als mogelijk middel voor regionale samenwerking en gegevensuitwisseling. Wij nemen u mee in de wereld van regionale samenwerking, zorgplatformen en zorgcommunicatie. U leert hoe zorgplatformen bijdragen aan de concrete gegevensuitwisseling die nodig is om de zorg in de regionale keten voor patiënten en cliënten te organiseren. Want hoe werkt deze gegevensuitwisseling vanuit jouw EPD of ECD? Welke rol gaat een zorgplatform daarin spelen? Kom langs bij onze stand op het Dutch Health Hub plein van de Zorg & ICT Beurs.
Meer weten?
Heeft u een vraag rondom PGO’s en wat deze ontwikkeling betekent voor uw organisatie? Bent u benieuwd hoe u zich moet verhouden tot alle ontwikkelingen rondom de regio en PGO’s in uw directe omgeving? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Meer over PGO’s vindt u terug onder ons thema regiosamenwerking.
Terug naar het overzicht
Maak kennis met
Gerelateerde publicaties
Dankzij de coronacrisis krijgt de digitalisering van de zorg een impuls. Wat zijn de voorwaarden om dan ook de persoonlijke gezondheidsomgeving tot een succes te maken? Over die vraag spreekt collega Rutger Leer zich uit op Zorgvisie Tech.
Lees verder