Het complete EPD-overzicht: welk ziekenhuis heeft welke leverancier?


Opnieuw hebben wij voor Zorgvisie een overzicht gemaakt welke EPD's de Nederlandse ziekenhuizen gebruiken. De meeste zijn van ChipSoft en Epic. Toch zijn er nog enkele andere partijen op deze markt actief.

Er zijn nog maar weinig ziekenhuizen die geen EPD van Chipsoft of Epic hebben of krijgen. Dat blijkt uit het nieuwste complete EPD-overzicht 2018, dat voor Zorgvisie is opgesteld door M&I/Partners. ChipSoft heeft contracten afgesloten met 50 ziekenhuizen. Van deze 50 ziekenhuizen zijn er 13 bezig met de overstap van het oude Ezis naar het nieuwe HiX-systeem.

Epic is als leverancier van 10 ziekenhuizen, waaronder de meeste universitaire medisch centra, een goede tweede. Onlangs stapte het UMCG over op Epic, terwijl de livegang in het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis aanstaande is. Beide EPD-selecties en EPD-implementaties zijn begeleid door M&I/Partners. Samen hebben Chipsoft en Epic daarmee het grootste deel van de markt in handen.

Andere EPD-systemen

Wat betreft de andere partijen op de markt blijkt uit het EPD-overzicht het volgende:

  • Nexus leverde in het afgelopen jaar enkele aanvullende modules op, zoals de SEH- en PDMS-modules. Nexus werkt in 2018 onder meer aan de verdere uitbouw van het eigen medicatievoorschrijf- en toedieningssysteem en de completering van de eigen suite.
  • Cerner ondersteunt de bestaande implementaties die het bedrijf in 2016 overnam van Siemens. In België implementeert Cerner, onder meer bij twee academische ziekenhuizen, het EPD Millenium. In Nederland wachten we nog op de eerste uitrol van het Cerner EPD.
  • CSC Care Solutions is tot slot in het Meander Medisch Centrum bezig met de uitrol van het eigen ZIS/EPD. Dit leidt naar verwachting in december van dit jaar tot een volledige implementatie.

Registratie aan de bron

Voor alle EPD-leveranciers geldt dat ze werken aan de ontwikkeling van de zorginformatiebouwstenen (zib’s) vanuit het programma Registratie aan de bron en het bijbehorende VIPP-programma. Daarnaast werken de EPD-leveranciers aan eigen ontwikkelingen.

  • ChipSoft verlegt nu de uitrol van Hix achter de rug is de focus naar Hix 6.1. Dit is een doorontwikkeling die zich meer richt op de any-place-any-time-filosofie. Daarnaast zet ChipSoft nadrukkelijk in op andere markten binnen de Nederlandse zorg, onder meer de eerste lijn en revalidatie.
  • Naar de toekomst richt Epic zich op preventieve zorg en het ontwikkelen van voorspellende analytische functionaliteit voor zorgverleners en de verdere doorontwikkeling van zorgpaden.


Terug naar het overzicht

Gerelateerde publicaties

Duurzame digitale transitie en transformatie in de zorg gaat niet vanzelf. Wij zijn er soms goed in om technologische vernieuwingen door te voeren zonder de bijbehorende veranderingen in het zorgproces. Automatisering met alle kosten die daarmee gepaard gaan, maar dan zonder de efficiencyopbrengsten.

Lees verder

Eind vorig jaar kwam er een nieuw wetgevingstraject tot stand dat de digitale uitwisseling van medische gegevens moet bevorderen. Als de wetsvoorstellen eenmaal concrete vormen hebben aangenomen dan verwacht ik het nodige gedoe. Natuurlijk moet de overheid gegevensuitwisseling mogelijk maken. Natuurlijk moeten de EPD-leveranciers zich netjes gedragen. Maar we moeten als zorgverleners en zorginstellingen ook ons steentje bijdragen.

Lees verder